fbpx

Uniapneakisko ja kuorsauskisko

Miksi ihminen kuorsaa?

Kuorsaus on hyvin yleinen vaiva aikuisten keskuudessa. Kansankielellä kyseessä on ylähengitysteiden tilapäinen tiedostamaton ahtautuminen, jossa nielun, kielen ja suulaen tila pienenee. Ahtautumisen seurauksena hengitysteissä syntyy värinää, joka ilmenee äänekkäänä kuorsauksena.

Vähintään puolet aikuisista kuorsaa ajoittain, erityisesti nukkuessa raskaan syömisen jälkeen tai alkoholin kulutuksen seurauksena. Kuorsaamisen riskiä nostavat mm. ikä, ylipaino ja ylipurenta. Tutkimuslähteestä riippuen noin 10–25 % keski-ikäisistä miehistä kuorsaa nukkumisasennosta huolimatta ja tapa voi olla myös periytyvä, vaikkakin ilmenee harvoin lapsilla. Alkoholin lisäksi myös tupakointi nostaa taipuvaisuutta kuorsaamiseen. Naisilla kuorsaus on jonkin verran harvinaisempaa miehiin verrattuna.

Mitä haittaa kuorsaamisesta on?

Vaikka yleisesti satunnaisen kuorsauksen haitat ovat lähinnä sosiaalisia, sen ollessa jokaöistä se saattaa vaikuttaa huomattavasti unen laatuun, joka voi aiheuttaa ronkopatiaa, eli kroonista päiväväsymystä.

Pitkään jatkuneena tapana raskas kuorsaus voi myös nostaa alttiutta muille terveysriskeille, kuten sydän- ja aivoinfarkteille. Se voi myös viitata uniapneaan.

Mikä on uniapnea?

Uniapnea on neurologinen tai obstruktiivinen hengitystiehäiriö, joka ilmenee ihmisen nukkuessa. Sitä sairastava kärsii toistuvasti unenaikaisista hengityskatkoksista ja hapenpuutteesta, jopa satoja kertoja yössä. Uniapneassa hengityksen ilman virtaus pysähtyy unessa 10 sekunnista jopa minuuttiin, johon aivot reagoivat hengityskäskynä. Tämä kuvio toistuu ja johtaa huonoon unen laatuun.

Yleisimmät oireet näkyvät päiväväsymyksenä, muistihäiriöinä tai heikentyneenä keskittymiskykynä siitä huolimatta, että henkilö on nukkunut täyspitkät yöunet. Uniapneaa sairastaa noin 10 prosenttia kuorsaajista ja se jaetaan neljään tyyppiin:

  • Obstruktiivisessa uniapneassa (OSA) hengitysteiden, nielun ja kurkun lihakset rentoutuvat unen aikaan, joka johtaa kuorsaukseen, heikentäen unen laatua. Vakavuudeltaan lievä ja hyvin usein hoidettavissa oleva vaiva, myös yleisin uniapnean muoto.
  • Sentraalinen uniapnea (CSA), tunnetaan myös nimellä keskiuniapnea, aiheuttaa aivojen signaalien lähettämisen pysähtymisen hengityslihaksille nukkuessa. Hengitys siis pysähtyy väliaikaisesti, vaikka sille ei olisi fyysisiä esteitä.
  • Sekamuotoisessa uniapneassa yhdistyvät sekä obstruktiivisen, että sentraalisen uniapnean oireet.
  • Cheyne-stokes-hengityksessä (CSR) ilmenee sentraalinen uniapnea sekä satunnaiset hengitysrytmit. Hengitys saattaa vaihdella sattumanvaraisesti raskaan ja vaimean hengityksen, katkoksien ja vaihtelevan tahdin välillä.

Uniapnean oireisiin tulisi suhtautua vakavasti, sillä ne voivat pahentuessa pidemmällä aikavälillä heikentää tuntuvasti elämänlaatua. Onneksi se on kuitenkin usein hoidettavissa oleva vaiva jo varhaisessa vaiheessa.

OTA YHTEYTTÄ

Hammaslääkäriasema TempoDentistä löytyy apu kuorsaamisen ja lievän uniapnean hoitoon. Tervetuloa!


Varaa aika

Kuorsauskisko auttaa lievään uniapneaan

Hammaslääkärin räätälöimä uniapneakisko, eli kuorsauskisko, antaa usein erittäin hyvän avun lievään uniapneaan. Kisko pitää hengitystiet avoinna unen aikana ja helpottaa ilman kulkua työntämällä alaleukaa eteenpäin, joka jättää kielelle enemmän tilaa suussa ja nielussa. Kiskot auttavat huomattavasti myös kuorsauksen hoitoon ja voivat poistaa kokonaan hengityskatkokset.

Oireista kannattaa keskustella ensin oman hoitavan lääkärin kanssa ja kiskojen sopivuuden arvioi hammaslääkäri, joka tekee päätöksen yksilöllisesti hampaiston ja purennan perusteella. Hoitava lääkäri tarkkailee hoidon toimivuutta ja hammaslääkäri kiskojen istuvuutta.

Jos hoito on määrätty erikoislääkärin lähetteellä, joka erikoistuu esimerkiksi uneen tai hengitystiesairauksiin, hammaslääkärin hoito on Kela-korvauksen alainen toimenpide.

 
Hammaslaminaatit

Unipapneakiskon sovitus ja teetätys

Jos hoitava lääkärisi pitää kiskohoitoa tarpeellisena kuorsauksen tai uniapnean hoitoon, saat lähetteen hammaslääkärin vastaanotolle, jossa hampaiden kunto tarkastetaan. Kiskot teetätetään hammaslääkärin ja hammasteknikon toimesta, joista ensimmäinen ottaa hampaistosta jäljennöksen ja viimeksi mainittu valmistaa sen perusteella kiskot laboratoriossa.

Miten kuorsauskiskoa käytetään ja hoidetaan?

Kiskoja käytetään ainoastaan nukkuessa ja niiden käytön aikana on erittäin tärkeää pitää huolta suun sekä kiskojen hygieniasta. Likaiset hampaat voivat kerätä helposti bakteereja, joka voi aiheuttaa kariesta. Kiskot tulee myös putsata päivittäin ja säilyttää kuivassa paikassa. Niiden puhdistukseen on myös olemassa erilaisia tuotteita, kuten geelejä ja harjoja, jotka pitävät kiskot hyvässä kunnossa.

Uniapneakisko Tampere

Tampereen keskustassa sijaitsevan Hammaslääkäriasema TempoDentin osaavat hammaslääkärit arvioivat konsultaatiotapaamisessa, että tarvitsetko kiskoja kuorsauksen tai uniapnean hoitoon. Hoidon tarpeesta kannattaa myös keskustella oman lääkärin kanssa, joka pystyy tekemään arvion unen laadun tilasta ja hoidon tarpeesta.

APUA KUORSAUKSEEN

Jos kärsit kuorsauksesta tai lievästä uniapneasta, kuorsauskiskot voivat auttaa sinua tuntuvasti. Klikkaa ja varaa aika TempoDentille!


Varaa aika

X

    Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi