Röntgenpalvelut

Röntgenpalvelut

Hampaiden röntgenkuvauksella havaitaan muuten vaikeasti löydettävissä olevia suun sairauksia, hyödyntäen kudoksia läpäisevää röntgensäteilyä. Röntgenkuvaus mahdollistaa hampaiden tarkan sekä luotettavan tutkimisen ja sillä pystytään havaitsemaan esimerkiksi reikiintymistä ja hampaan juurten tulehduksia paikoista, joihin ei muilla menetelmillä päästä näkemään.

Röntgensäteily läpäisee kuvattavan kohteen osittain ja muodostaa kuvan röntgenfilmille. Kuvasta nähdään mistä kohdista säteily läpäisee kuvattavan kohteen heikommin tai vahvemmin. Tämän avulla pystytään tutkimaan esimerkiksi reikiintymistä, sillä reiän kohdalta säteily pääsee helpommin hampaasta läpi ja tämä havaitaan röntgenkuvasta.

Röntgen hammashoidossa

Röntgenkuvaukset ovat yleisimpiä hampaiden ja suun terveyden tutkimiseen käytettyjä menetelmiä. Hammaslääkäri arvioi kuvauksen tarpeen tapauskohtaisesti ja kuvauksen voi suorittaa myös koulutuksen saanut hoitaja tai suuhygienisti. Yleisimmät hammashoidossa käytetyt röntgenkuvausmenetelmät ovat periapikaalikuvaus, Bite-Wing –kuvaus sekä panoraamakuvaus.  Hammaslääkäri arvioi hammastarkastuksen yhteydessä tapauskohtaisesti mitä röntgenkuvia on tarpeellista ottaa.

Bite-Wing kuvaus

Usein hammastarkastuksen yhteydessä tehty Bite-Wing –kuvaus auttaa hampaiston vaikeasti havaittavien alueiden tutkimisessa. Tällaisia alueita ovat muun muassa hammasvälit sekä vanhojen paikkojen alla olevat alueet. Bite-Wing -kuvauksessa ei saada kuvaa hampaan juuresta.

Ortopantomografia eli panoraamakuvaus

Ortopantomografia (OPTG) on röntgenkuvaus, jossa kuvataan koko hampaisto ja leuka-alue yhdellä kertaa. Sitä kutsutaan myös panoraamakuvaukseksi.

Kuvauksella pystytään tutkimaan suun yleistä terveydentilaa laajalta alueelta samanaikaisesti. Yhdellä kuvalla saadaan tietoa esimerkiksi ylä- ja alaleuan luurakenteista, leukanivelistä sekä poskionteloista. Ortopantomografia käytetään hammaslääkärin vastaanotolla hampaiston kokonaistilanteen kartoitukseen. Tällöin saadaan yleiskuva siitä, mitä asiakkaan hampaille on tehty aiemmin. Siitä on hyötyä myös hoidon suunnittelun alkuvaiheessa esimerkiksi ennen hampaan poistoa tai implanttihoitoa.

Panoraamakuvauksella on kuitenkin vaikea havaita tarkasti sairauksia yksittäisestä hampaasta. Jos panoraamakuvissa havaitaan tulehduksia tai muita ongelmia, niitä usein tarkennetaan vielä kuvaamalla yksittäisiä hampaita joko Bite-Wing- tai yksittäisellä kuvalla hampaasta.

Kartiokeilatietokonetomografia

Kartiokeilatietokonetomografia, eli KKTT-kuvaus on melko uusi ja nopeasti kehittyvä röntgenkuvausmenetelmä, joka muodostaa tarkkoja kolmiulotteisia röntgenkuvia hampaistosta

KKTT-kuvauksella suun alueesta saadaan yksityiskohtaista kuvaa kohdistetusti juuri oikealta alueelta. KKTT-kuvauksella pystytäänkin täydentämään tutkimusta tilanteissa, joissa muut röntgenkuvaukset eivät pysty antamaan tarvittavaa tietoa tutkittavasta kohteesta. Kartiokeilatietokonetomografiassa kuvauksesta tuleva säderasitus on suurempi kuin useissa muissa hammasröntgenkuvauksissa.

KKTT-kuvausta hyödynnetään muun muassa hammasimplanttien ja kirurgisten toimenpiteiden suunnittelussa sekä leukanivelvaivojen ja hammasperäisten tulehdusten selvittämisessä. Kuvauksella voidaan lisätä leikkausten ja toimenpiteiden turvallisuutta ja sujuvuutta, kun esimerkiksi viisaudenhampaan poiston yhteydessä tiedetään hampaan juurten anatomia. Lisäksi kuvauksessa voidaan selvittää juurikanavarakenteita myös juurihoidon yhteydessä tai puhkeamattoman hampaan sijainti.

Usein kysytyt kysymykset

  • Hammaslääkäri arvioi hammastarkastuksen yhteydessä tapauskohtaisesti mitä röntgenkuvia on tarpeellista ottaa.

  • Kokoleuan röntgenkuvauksen hinta on 108€ kelakorvauksen jälkeen.

  • Hammashoidossa käytettyjen röntgenkuvausmenetelmien säteilymäärät vaihtelevat huomattavasti, riippuen esimerkiksi kuvattavan alueen laajuudesta sekä tarvittavasta kuvaustarkkuudesta. Säteilymäärät ovat kuitenkin niin vähäiset, että ne eivät aiheuta haittavaikutuksia. Tästä huolimatta tarpeetonta altistusta säteilylle pyritään välttämään ja hammaslääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti tarpeen röntgenkuvaukselle potilaan tilanteen mukaan. Viimeaikaisesta altistuksesta röntgensäteilylle esimerkiksi muiden lääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä kannattaa keskustella hammaslääkärin kanssa ennen kuivien ottamista.

Varaa aika asiantuntijalta