Hampaiden paikkaus Tampere
Hampaiden paikkaus on hammaskudoksen korvaamista täyteaineella, jota kutsutaan paikaksi. Hampaiden paikkaus on yksi yleisimmistä hammaslääkärin vastaanotolla suoritetuista toimenpiteistä
Hampaiden paikkaamisen syyt
Yleisimmät syyt hampaan paikkaamiseen ovat kulumat, lohkeamat sekä reikiintyminen, eli kariesvaurio. Karieksen aiheuttama reikiintyminen on näistä syistä yleisin ja sille tyypilliset oireet ovat hampaiden arkuus ja vihlonta.
Jos karies on edennyt niin pitkälle, että sitä ei pystytä enää pysäyttämään (kiilteestä syvemmälle aina hammasluuhun asti), täytyy vaurioitunut hammaskudos poistaa ja sen tilalle asennetaan paikka.
Miten hampaan paikkaus tehdään?
Jos hammas on reikiintynyt, mahdollisen paikkauksen suorittaa hammaslääkäri. Paikkaus ei kuitenkaan välttämättä ole vaatimus jokaisen potilaan kohdalla ja usein reikien eteneminen voidaankin pysäyttää oman hammashygienian parantamisella.
Toimenpiteessä ensimmäiseksi poistetaan kariesbakteerien vaurioittama hammaskudos. Kun vaurioitunut kudos on poistettu, alue johon paikka tulee, käsitellään erityisesti tarkoitukseen valmistetulla hapolla, joka puhdistaa kohdan. Sen jälkeen alue käsitellään liimalla, joka parantaa paikka-aineen kiinnittymistä hampaaseen. Liima toimii sidosaineena, joka kiinnittyy hampaan karhennettuun pintaan ja muodostaa tarttumapinnan paikalle.
Yleensä vaurioitunut hammaskudos poistetaan poraamalla turbiini- tai mikromoottoriporalla. Jos hammasluu on vaurioitunut karieksen johdosta vain vähän, on vaurioituneen kudoksen poistaminen mahdollista myös käsi-instrumenteilla. Lopulta hampaaseen asennetaan täytteenä toimiva paikkausaine.
Hampaan paikkauksen jälkeen
Paikkauksen jälkeen pureskelua olisi hyvä välttää pari tuntia, jotta puudutus lakkaa vaikuttamasta. Puudutuksessa riskinä on, että puree vahingossa poskeen tai muualle limakalvolle. Paikkausaineen kovettuminen voi myös vaihdella käytetystä materiaalista riippuen; esimerkiksi väliaikainen paikka voi vaatia muutaman tunnin kovettuakseen, jonka vuoksi paikatulla hampaalla pureskelua tulisi välttää sama aika.
Paikat voivat kestää montakin vuotta, mutta ne eivät kestä koko elämää, joten niiden kuntoa kannattaa tarkkailla hammaslääkärintarkastuksen yhteydessä ja mikäli paikka alkaa kulumaan tai irtoamaan, sen tilalle kannattaa asentaa uusi – erityisesti, jos paikassa alkaa esiintyä hammassäryn oireita.
Usein kysytyt kysymykset
-
Onko hammassärky paikkauksen jälkeen normaalia?
Hammas voi olla paikkauksen jälkeen arka muutamista päivistä viikkoon.
-
Onko hampaan paikkauksen jälkeen syöminen OK?
Syöminen hampaan paikkauksen jälkeen on täysin sallittua esimerkiksi muovipaikan asennuksen jälkeen, koska ne saavuttavat purentakovuuden heti hoidon jälkeen. Amalgaami ja väliaikaiset paikat voivat vaatia muutaman tunnin.
-
Sattuuko reiän paikkaus?
Hammas voidaan joskus paikata ilman kipua vaikka puudutusta ei olisi. Kuitenkin useimmiten paikkaushoito toteutetaan puudutuksessa.