Hammaskiven poisto

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi (calculus) on väriltään kellertävää, käytännössä kivettynyttä plakkia, joka muodostuu hampaiston pinnalle saostuneista mineraaleista, suun mikrobeista ja syljen kalsiumista. Hammaskivi on yleisimmin altis kertymään erityisesti alaetu- ja yläposkihampaisiin, mutta hammaskiven kertyminen on yksilöllistä.

Kertyminen kestää tavanomaisesti kuukausia tai jopa vuosia, mutta korkean syljen kalsiumpitoisuuden omaavilla ihmisillä muodostumiseen voi riittää muutama viikkokin. Tämä on kuitenkin harvinaista.
Hammaskiveä ei muodostu välttämättä pelkästään luonnollisten hampaiden pinnoille, vaan sitä voi kertyä myös ikenen alle (jota on vaikeaa havaita ilman instrumentteja) sekä hammasimplatteihin.

Hammaskiven poisto Tampere

Suorittamme hammaskiven poiston ja jauhepuhdistuksen hellävaraisesti pitkän linjan kokemuksella ja ammattitaidolla. Toimenpiteet suoritetaan viimeisimmän hammashoitoteknologian avulla kokeneen tiimimme toimesta.

Jos sinulla on päässyt kulumaan aikaa viime kerrasta, jolloin poistatit hammaskiven, ota meihin yhteyttä!

Hammaskiven ehkäisy ja poisto

Hammaskiven muodostumista tulee ehkäistä, koska bakteerit kiinnittyvät siihen helpommin. Tämä voi edesauttaa mm. ientulehduksen syntymistä, joka puolestaan voi aiheuttaa lisää terveydellisiä ongelmia hoitamattomana (esim. hampaan kiinnityskudoksen sairastumiselle, parodontiitti).

Hammaskiven ehkäisy onnistuu helpoiten ylläpitämällä hyvää suun hygieniaa harjaamalla hampaat kaksi kertaa päivässä ja puhdistamalla hammasvälit lankaa tai siihen tarkoitettua harjaa käyttäen tasaisin väliajoin. Melkein puolet hampaiden pinta-alasta on hammasväliä, joten niiden puhdistamista ei kannata laiminlyödä. Tämä on hyvä tehdä jopa päivittäin.

Jos ikenet vuotavat verta hampaiden harjaamisen tai hammasvälien puhdistamisen yhteydessä, vuotavaan alueen puhtauteen kannattaa kiinnittää keskimääräistä enemmän huomiota. Verenvuoto johtuu yleisimmin kertyneiden bakteerien aiheuttamasta ärsytyksestä, joka paranee nopeasti hyvän hygienian seurauksena.
Hammaskiven poisto on tärkeä toimenpide suun terveyden kannalta pitkällä tähtäimellä ja se tulisi aina tehdä suuhygienistin toimesta hammaslääkäriaseman vastaanotolla. Hammaskiveä ei tule yrittää poistaa itse, sillä tämä voi asiaan perehtymättömälle aiheuttaa pahoja vaurioita hampaisiin.

Poistossa käytetään kahta tapaa. Ensimmäinen näistä on käsi-instrumentit, joilla suuhygienisti hellävaroen rapsuttaa hammaskiven pois hampaasta. Toinen poistokeino on ultraäänilaite.

Hammaskiven poisto ultraäänellä

Ultraääni on tänä päivänä suosituin instrumentti hammaskiven poistoon. Ultraääni laite hyödyntää korkeataajuista värähtelyä, joka irrottaa hammaskiven hampaan pinnalta nopeammin ja helläkätisemmin, kuin metalliset käsi-instrumentit. Ultraäänen etuna on myös, että sillä on helpompaa poistaa hammaskiveä hankalista paikoista, kuten ientaskuista.

Hampaiden jauhepuhdistus

Jauhepuhdistus (tai soodapuhdistus) voidaan tehdä vastaanotolla erikseen tai hammaskivenpoiston yhteydessä. Jauhepuhdistuksen avulla hampaiden pintojen ja välien värjäytymät voidaan puhdistaa tehokkaasti. Soodajauheen ja veden sekoitusta puhalletaan paineilman avulla hampaisiin, joka myös poistaa plakin ja bakteerit, tehden hampaista miellyttävän puhtaat ja kiiltävät.

Lue lisää jauhepuhdistuksesta >>

Usein kysytyt kysymykset

  • Hammaskiven poisto voi aiheuttaa jonkin verran epämukavuutta, mutta se ei yleensä ole kovin kivuliasta. Tarvittaessa hammaskiven poisto voidaan tehdä puudutuksessa.

  • Hammaskiven poistossa käymisen tarve on yksilöllistä. Joillakin hammaskiveä muodostuu nopeammin, kuin muilla. Keskimääräisesti suositeltava suuhygienistillä käyntiväli on kerran vuodessa, mutta jotkut joutuvat käymään useamminkin. Hammaslääkärin tarkastuksessa jokaiselle määritellään henkilökohtainen hoito väli myös hammaskiven poistoon.

  • Tavanomaisesti hammaskiven poisto kestää vastaanotolla 30–60 minuuttia, riippuen asiakkaan hammaskiven määrästä. Yleisimmin hammaskiven poisto käynnillä menee 45 minuuttia.

Varaa aika asiantuntijalta