Keraamiset paikat/ kruunut/ sillat
HAMMASKRUUNUT
Hammaskruunu toimii erilaisten vaurioiden korjaamiseen yksittäisissä hampaissa. Hammaskruunun avulla vaurioituneen hampaan paikalle hammasrivistöön saadaan kestävä ja toimiva hammas, joka tukee purentaa ja näyttää luonnolliselta.
Kruunu sopii erityisesti laajasta reikiintymisestä kärsineen ja monesti paikatun hampaan korjaamiseen. Kun reikiintyminen on edennyt tarpeeksi pitkälle, on hampaan rakenne heikentynyt eikä sitä enää pystytä korjaamaan paikkaamalla. Tällaisessa tapauksessa vaurioitunut hammas voidaan korjata kruunulla. Kruunuttamisen ansiosta tilalle saadaan kestävä, kaunis ja toimiva hammas, jota ei erota aidosta.
Reikiintymisen lisäksi hammaskruunu voi olla ratkaisu väri- tai asentovirheestä kärsivälle hampaalle. Tällöin hammaskruunulla voidaan parantaa erityisesti hampaan ulkonäköä. Hammaslääkäri ottaa hampaasta jäljennöksen, jonka perusteella valmistetaan yksilöllinen kruunu. Vaurioitunut luonnollinen hammas hiotaan pieneksi tukipilariksi, johon kruunu kiinnitetään.
Hammaskruunu suunnitellaan hammasrivistöön sopivan näköiseksi hampaan toiminnan ja potilaan toiveiden mukaan.
Hammaskruunulla voidaan siis korjata tai korvata yksittäisen hampaan ikenen päällä oleva näkyvä osa. Se liitetään pysyväksi osaksi luonnollista hammasta, hampaan omaan juureen tai keinojuureen eli implanttiin. Hampaan kruunuttaminen jäljellä olevaan juureen edellyttää, että juuri on hyvässä kunnossa.
Kruunu on yleensä keraaminen ja se näyttää ja tuntuu aidolta hampaalta. Keraaminen hammaskruunu on kestävä ja se myös tukee hammasta ja suojaa sitä lohkeamiselta. Keraaminen kruunu ei myöskään voi reikiintyä.
Suun bakteerit eivät vaurioita hammaskruunuja samaan tapaan kuin luonnollisia hampaita. Niistä kannattaa kuitenkin huolehtia yhtä hyvin kuin muistakin omista hampaista, erityisesti ikenien osalta. Myös hammaskruunun ja oman hampaan välinen ienraja on altis reikiintymiselle ja tulehduksille. Siispä hampaiden harjauksen ohella myös ienrajat kannattaa puhdistaa päivittäin.
HAMMASSILLAT
Hammassilta on usean hammaskruunun muodostama kiinteä proteesi, jolla voidaan korvata yksittäinen tai useampi vierekkäinen hammas. Hammassilta on kestävä ja toimiva korjaus, joka tukee oikeanlaista purentaa ja näyttää luonnolliselta.
Hammasrivistön aukkojen täyttämiseen on monta hyvää syytä. Puuttuvilla hampailla on esimerkiksi suuri vaikutus purennan tasapainoon, mikä johtuu muun muassa muihin hampaisiin lisääntyvästä rasituksesta purennassa. Puuttuvat hampaat voivat myös aiheuttaa viereisten hampaiden virheasentoja tai liikkumista. Lisäksi hammasrivistön aukoilla on iso ulkonäöllinen merkitys.
Hammassillat korvaavat puuttuvia hampaita. Hammassilta valmistetaan potilaan hampaista otettavan jäljennöksen perusteella. Pysyvä silta sovitetaan aina yksilöllisesti muihin hampaisiin sekä purentaan sopivaksi ja saadaan näin sekä näyttämään että tuntumaan luonnolliselta.
Hammassilta kiinnitetään niihin olemassa oleviin tukihampaisiin, jotka ovat puuttuvien hampaiden jättämän aukon kummallakin puolella. Näihin tukihampaisiin tehdään hammaskruunut. Kruunujen väliin tehdään silta, johon kiinnitetään luonnollisen hampaan näköiset ja muotoiset kruunuväliosat puuttuvien hampaiden paikalle. Mikäli siltaa ei kiinnitetä tukihampaisiin, on vaihtoehtona keinojuuren eli implantin käyttö.
Erityisesti tukihampaiden tulee olla hyvässä kunnossa, jotta hammassilta voidaan kiinnittää suuhun. Suun tulee myös muutoin olla terve. Puuttuvia hampaita korvattaessa tehdäänkin aluksi yleinen suun terveyden tarkastus ennen muita sillan kiinnitystä valmistelevia toimenpiteitä.
Hammassillat tulee hoitaa kuten luonnollisetkin hampaat; pestä kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen sekä hammasvälit ja ienrajat puhdistamalla. Erityisesti hammassillan ja tukihampaiden väli on herkkä alue epäpuhtauksille ja vaatii huolenpitoa. Säännöllisellä puhdistuksella hammassilta kestää paremmin.