fbpx

Hampaiden juurihoito

Mitä on juurihoito?

Juurihoitoa käytetään hammasytimen tai -juuren tulehduksen hoitoon. Yleisin syy tulehdukselle on hoitamaton, syvälle ytimeen edennyt reikiintyminen (hammaskaries), jota edistää mm. heikko hammashygienia. Hampaaseen voi tulla vaurio myös purentavian, narskuttelusta johtuvan kuluman tai kovan iskun seurauksena.

Kun tulehdusvaurio pahenee ajan myötä, hammasytimen sidekudos alkaa hiljalleen tuhoutua. Pahimmillaan kudos voi mennä kuolioon, levitä juuren ympäristöön ja hampaan sisällä muhivat bakteeri voivat hoitamattomana aiheuttaa vakavia tulehduksia pään ja kaulan alueella.

Milloin juurihoitoon tulisi hakeutua?

Hampaan oireilu ei välttämättä näy juuri mitenkään ulospäin, mutta saattaa tuntua esimerkiksi sykkivänä kipuna tai särkynä, joka voi vaikuttaa mm. unen laatuun. Oireilu saattaa ilmetä myös eri lämpötiloissa – yleisimmin kylmässä – tai ruokaa syödessä. Tulehduksen aiheuttama kipu ei myöskään välttämättä tunnun itse hampaassa, vaan voi ilmetä myös alueellisena kipuna leuassa tai muilla pään alueilla.

Noin joka neljäs suomalainen tarvitsee juurihoitoa, jonka vuoksi suun hygieniaa ja terveyttä on hyvä pitää yllä itse sekä käymällä tasaisin väliajoin hammaslääkärin vastaanotolla tarkastuksessa, sillä tulehdus voi olla edennyt jo pitkälle siinä vaiheessa, kun oireet tai kipu alkavat ilmetä. Salakavalimmissa tapauksissa hammasjuuren tulehdus havaitaan vasta röntgenissä. Juurihoidon tarve arvioidaan hammaslääkärin toimesta.

Miten juurihoito tehdään?

Jos tutkimuksessa havaitaan tarvetta juurihoidolle, tulehtunut hammas puudutetaan tarpeen mukaan ja tämän jälkeen hammas avataan, jotta sen ydinontelo ja juurikanavat voidaan puhdistaa ja desinfioida mikrobeista bakteereja tuhoavalla huuhteluaineella. Tämän jälkeen kuollut ja tulehtunut ydinkudos poistetaan mekaanisesti juurihoitoinstrumenttien avulla.

Kun puhdistus ja desinfiointi on suoritettu, ydinontelo täytetään siihen erityisesti tarkoitetulla täytemateriaalilla, joka estää haitallisten mikrobien pääsyn takaisin onteloon ja hammas paikataan kunnolla.

Juurihoito saattaa vaatia useamman käynnin vastaanotolla tilanteen vakavuudesta ja tilanteesta riippuen. Esimerkiksi etuhampaat ovat tavanomaisesti helpompia hoitaa, sillä niissä on vähemmän juurikanavia takahampaisiin verrattuna. Yleensä juurihoito vaatii 2–4 hoitokertaa muutaman viikon välein. Hammas on normaalia herkempi vahingoille ja halkeamille hoitokertojen välillä, jolloin erityisesti ruokaa pureskellessa kannattaa olla normaalia varovaisempi.

Pitkälle edennyt tulehdus voi olla sen verran vakava, että sitä ei voi pelastaa ja hammas on järkevämpää poistaa suoraan. Poistettu hammas voidaan korvata hammasimplantilla.

OTA YHTEYTTÄ

Hammaslääkäriasema TempoDent tarjoaa ammattitaitoista ja asiantuntevaa apua hammas- ja juurihoitoa tarvitseville. Tervetuloa!


Varaa aika

Yleisiä kysymyksiä juurihoidosta

Sattuuko juurihoito?

  • Tänä päivänä hammashoitoteknologia, puudutus sekä käytettävät materiaalit ovat sen verran pitkälle kehittyneitä, että juurihoitokin tuntuu kivuttomalta toimenpiteeltä. Mikäli potilaalla on kova pelko hammashoitoa kohtaan, toimenpiteitä voidaan tehdä myös nukutuksessa.

Kuinka kauan juurihoidettu hammas on kipeä?

  • Hammassärky juurihoidon jälkeen on yksilöllistä, johon vaikuttaa itse potilas, toimenpiteet sekä tilanteen vakavuus. Juurihoidetun hampaan särky ei yleensä kestä paria päivää pitempää. Jos potilas tuntee juurihoidon jälkeen kipua, hänelle voidaan tarvittaessa myös kirjoittaa hammaslääkärin toimesta kipulääkeresepti kivun lievittämiseksi.

Miten kauan juurihoidon jälkeinen turvotus kestää?

  • Poskien turvotus juurihoidon jälkeen rauhoittuu sitä mukaa, kuin mahdollinen kipukin. Yleensä turvotusta ei kestä paria päivää pitempään, mutta vakavat tapaukset voivat vielä pitempäänkin. Mikäli turvotus ei laske luonnollisen oloisesti, kannattaa varmuudeksi olla yhteydessä hammaslääkäriin.

Voinko syödä normaalisti juurihoidon jälkeen?

  • Juurihoidon jälkeen syöminen onnistuu pian toimenpiteiden jälkeen, mutta ainakin ensimmäisen tunnin ajan kannattaa välttää ruokailua, jotta hampaaseen asetettu paikka ehtii kovettua kunnolla, eikä irtoa vahingossa. Kun hammas paranee, sitä ei kannata rasittaa paljoa ennen, kun paranemisprosessi on kunnolla ohi.

Hampaan juurihoidon hinta

Juurihoidon hinta on tapauskohtainen, johon vaikuttaa toimenpiteisiin vaadittavat hoitosuunnitelma, käyntien määrä sekä tehtävät toimenpiteet. Hammaslääkäri voi antaa hoidolle hinta-arvion konsultaatiokäynnillä, mutta lopullista hinta-arvioita on yleisesti hankalaa tehdä yhden käynnin tai hoitokerran perusteella.

Juurihoito Tampere TempoDent

Hammaslääkäriasema TempoDent Tampere tarjoaa miellyttävän kokemuksen juurihoitoa tarvitseville. Tämän takaavat sekä ammattitaitoinen henkilökuntamme, että tuoretta hammashoitoteknologiaa edustava kalustomme.

Jos koet tarvitsevasi juurihoitoa tai haluat ajan tarkastukseen hampaidesi kunnon selvittämiseksi, varaa meiltä aika konsultaatioon!

HARKITSETKO JUURIHOITOA?

TempoDent suorittaa juurihoidon ammattimaisella ja helläkätisellä otteella. Varaa aika hoitoarviointiin!


Varaa aika

X

    Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ajankohtaiset uutiset ja saat parhaat edut ensimmäisenä.

    Sukupuoli

    Syntymävuosi